Instagram
Pitajte Đuru
komsijski_terorizam
03.10.2018.

Komšijski terorizam
Pitanje:

Slovenska ulica u Zemunu. U pitanju je gospodin koji ima oko 60 godina, u dvorištu svoje kuće ima metalostrugarsku radionicu. Radi po ceo dan, struže, udara, lupa, od njega se ne može živeti.
Kad god bi neko došao da mu prigovori umalo nije dobio nekim metalom po glavi. Uz sve to lupanje i struganje u svom dvorištu ima 7 odraslih pasa, i nekoliko mačaka, koje oko 5 ujutru pusti iz svog dvorišta. Po ceo dan u ulici je samo lavež pasa i njegovo lupanje i struganje.

Zvali smo policiju više puta, zvali smo komunalnu, ali bezuspešno. Kad policija dođe, on se svađa sa njima i na kraju oni odu, a mi ostanemo i dalje sa njim. Policija više i ne želi da dođe, daju nam obrazloženje da je on ``mator i lud``.

Njegova firma nema radno vreme, često se dešava da radi i posle 12h uveče, kućni red ne poštuje i uglavnom je pijan i jako neprijatan, pa kad pozovemo policiju on baca stvari po ulici, preti kako će svima da nam izgrebe, polupa kola.

Nikako nam do mozga ne dopire da je jedan čovek u stanju da teroriše celu ulicu i da niko ništa ne može da uradi po tom pitanju, da li je moguće da nam je država toliko slaba?

Odgovor:

Sekretarijat za poslove komunalne policije u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o komunalnoj policiji („Službeni glasnik RS“, broj 51/09) i Odlukom o komunalnoj policiji („Službeni list grada Beograda“, broj 6/10 i 23/13), vrši kontrolu, ima nadležnosti, odnosno postupa i primenjuje ovlašćenja, u slučajevima kada se postupa suprotno odlukama Grada, sankcionišući neodgovorna i nesavesna lica, a sve u cilju održavanja komunalnog reda.

Sekretarijat za poslove komunalne policije nije ovlašćen da vodi upravni postupak i u upravnom postupku izdaje rešenja za otklanjanje odnosno rešavanje navedenog problema vezano za buku od radionice, već je za rešavanje navedenog nadležna komunalna inspekcija gradske opštine, na čijoj se teritoriji nalazi ista, (opština Zemun), koja će u upravnom postupku rešenjem naložiti preduzimanje potrebnih mera za otklanjanje problema, kao i Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda, Sektor za zaštitu životne sredine, vodnu i sanitarnu inspekciju u ulici 27. marta broj 43-45, koji će u vršenju inspekcijskog nadzora rešenjem naložiti preduzimanje mera za otklanjanje navedenog problema (merenje nivoa buke), i eventualno zabraniti rad objekta u slučajevima kada se takvim radom uznemiravaju građani koji stanuju ili rade u susedstvu.

Ukoliko po oceni inspekcijskog organa, postoje pretpostavke, da sprovođenje njegovih izvršnih odluka, neće biti moguće bez prisustva komunalnih policajaca, obrazloženim zahtevom će se obratiti Sekretarijatu za poslove komunalne policije, koja će u skladu sa članom 4. Zakona o komunalnoj policiji, pružiti pomoć nadležnim organima grada, kao i preduzećima, organizacijama i ustanovama koje na osnovu odluke skupštine grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka. 

Ovom prilikom vas obaveštavamo da je Vaš dopis prosleđen Sekretarijatu za inspekcijske poslove grada Beograda, Sektoru za zaštitu životne sredine, vodnu i sanitarnu inspekciju u ulici 27. marta broj 43-45, kako bi preduzeli mere iz okvira svoje nadležnosti. 

Što se tiče laveža pasa, koje komšija hrani, obaveštavamo Vas da poslove uklanjanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja, a u skladu sa članom 26. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, obavlja služba komunalne Zoohigijene i hitne intervencije JKP „Veterina“ Beograd kojoj je potrebno da se stranka obrati kako bi isti preduzeli mere iz okvira svoje nadležnosti.

Takođe, ovim putem Vas obaveštavamo da je dopis stranke prosleđen dana 19.09.2018. godine Sekretarijatu za inspekcijske poslove Sektoru za zaštitu životne sredine i vodni inspekcijski nadzor, Odeljenju za zaštitu od buke u životnoj sredini, nejonizujućeg zračenja i kontrolu hemikalija, kako bi preduzeli mere iz okvira svoje nadležnosti.

U vezi sa pretnjama koje komšija upućuje ostalim stanovnicima ulice, neophodno je da se stranka obrati policijskoj stanici MUP-a na teritoriji na kojoj se nalazi, kako bi preduzeli mere iz okvira svoje nadležnosti, obzirom da u konkretnom slučaju ima elemenata krivičnog dela, savetuju iz Sekretarijata za poslove komunalne policije.


Pitajte Đuru
komsijski_terorizam
Pitanje: Slovenska ulica u Zemunu. U pitanju je gospodin koji ima oko 60 godina, u dvorištu svoje kuće ima metalostrugarsku radionicu. Radi po ceo dan, ceo tekst
stabla_koja_ugrozavaju_zgradu
Pitanje: Slušaoci iz ulice Nedeljka Gvozdenovića kažu da je drveće ispred ulaza toliko gusto i izraslo da svetlosti u zgradi koja ima 6 spratova uopšte ceo tekst
na_polici_jedna_na_kasi_druga_cena
Pitanje:Slušalac kaže da je bio u prodavnici Univer na Dorćolu. Zbog 28 rođendana prodavnice, ko potroši preko 2800 dinara, dobija 28% popusta na sve. ceo tekst
agresivne_vrane
Pitanje: Slušateljka kaže da vrlo često ima bliske susrete sa agresivnim vranama kojih je sve više u Beogradu. Ona svakodnevno šeta kuče, pa čuje i od ceo tekst
spisak_privatnih_ordinacija_za_operaciju_katarakte
Pitanje:Slušateljka kaže da je najavljena refundacija ukoliko neko operiše kataraktu u privatnoj ordinaciji, samo marketing, jer nijedna privatna ordinacija ceo tekst
izmestanje_topciderke
Pitanje: Slušalac Miloš Pavlović pita, postoji li rok za završetak radova oko izmeštanja reke Topčiderke? U tom delu Rakovice je opšti saobraćajni ceo tekst