Instagram
Foto-galerija
12.10.2018.

Razgovori s povodom - Kakvo je „Drugo lice ljubavi“?

„Drugo lice ljubavi“ dr Džini Sejfer je bila tema Razgovora sa povodom koji je održan u četvrtak 10. oktobra u Delfi Caféu u SKC-u. O knjizi su govorili Anka Marjanović, klinički psiholog, Dragan Ilić, poznati radio glas ali psiholog po obrazovanju, kao i Srđan Krstić urednik izdanja. Moderator razgovora bila je Ivana Misirlić.
Psihoanalitičar Džini Sejfer je naučila nekoliko stvari o ljubavi tokom svog četrdesetogodišnjeg rada u privatnoj praksi i tokom više od tri decenije provedene u srećnom braku sa čovekom koga naziva svojom srodnom dušom.
 
Srđan Krstić nam je otkrio da se knjiga u originalu zove „Zlatni kondom“, ali da takav naslov ne bi baš najbolje prošao kod nas jer ne navodi čitaoca na ono o čemu knjiga zapravo govori. „Tema ove knjige nisu samo problematične ljubavi, već razne vrste – večna ljubav, ljubav u poznim godinama… Ovo je knjiga o muško-ženskim odnosima, o ljubavi, prijateljstvu i međuljudskim odnosima uopšte, ali su  oni sagledani iz mnogo uglova“, kaže urednik ovog izdanja.
 
Čitajući ove priče o ljubavi jedne njujorške analitičarke, Dragan Ilić je osetio duh Njujorka, nalik onom kojim odišu filmovi Vudi Alena. „Ova knjiga se razlikuje od ostalih jer su Džinini slučajevi prikazani u izvornom obliku, kao u Frojdovo vreme kada je psihoanaliza nastala. Džini ima dar da svoje psihoanalitičarsko štivo pretvori u ljubavnu priču koja je pitka i laka za čitanje“, navodi poznati radio voditelj.
„Drugo lice ljubavi“ je novost i osveženje, priča o međuljudskim odnosima pre svega koja dokazuje da je moguće napisati popularnu knjigu, ali iz stručnog ugla. Dragan smatra ovu knjigu posebno važnom jer se dr Sejfer bavi partnerskim odnosima na način koji je blizak ljudima. „Ovo je ozbiljna psihoanalitička knjiga napisana jednostavnim jezikom.“
 
„Drugo lice ljubavi“ se bavi toksičnim prijateljstvima, prezrenom ljubavlju, i prvim brakovima u poznim godinama, traumama koje nosimo iz ljubavnih veza, a pre svega, poreklom takvih izbora koji nanose mnogo patnje.
 
Anka Marjanović se osvrnula na jezik kojim je ova knjiga napisana, bez pretencioznih izraza, bez namere da zbuni ili fascinira, a opet sa ozbiljnom teorijskom potkom koja se primećuje u fusnotama.
„Drugo lice ljubavi“ nije vodič za samopomoć koji obećava ljubav! Ova knjiga ne sadrži savete, već opominje da je samospoznaja put koji dugo traje. Autorka kaže da se traumatska iskustva vraćaju, nekad kroz snove nekad kroz svakodnevni život, kroz omaške, i mi ne možemo da ih sasvim izbrišemo.
Postoje bezbolni međuljudski odnosi, ali ne i idealni. „U ovoj knjizi se niko ne leči od ljubavi već od sopstvene patologije“, zaključila je Anka.
 
Doktorka Džini Sejfer, psihoterapeutkinja iz Njujorka, autor je pet knjiga, uključujući i naslove „The Normal One“, „Cain’s Legacy“ i „Beyond Motherhood“. Doktorka Sejfer je gostovala u televizijskim emisijama Daily Show i Good Morning America, kao i u brojnim emisijama Nacionalnog radija, a saradnica je i Huffington Posta i Psychology Today.
 
„Drugo lice ljubavi“ je knjiga za sve koji su se susreli sa neuzvraćenom ljubavi, promašenim odnosima ili opsesijama, ona je knjiga za sve one kojima je potrebna mala podrška u raspetljavanju zamršenih i komplikovanih međuljudskih odnosa.