Instagram
Foto-galerija
13.11.2018.

Predstavljen roman „Jugo uvek okreće na buru“

Promocija romana „Jugo uvek okreće na buru“ Laure Barne održana je 8. novembra u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. O knjizi su osim autorke govorili: prof. Aleksandar Jerkov, književni kritičar, Milan Tucović, slikar, Anita Panić, TV autorka, dokumentaristkinja i spisateljica, i Jasmina Radojičić, urednica u Laguni.


„Jugo uvek okreće na buru“ je roman čija je radnja podeljena u tri celine, prateći umetnike koji su povezani na različite načine. Roman je fluidan u žanrovskom smislu, u isto vreme i avanturistički i ljubavni, i psihološki i umetnički. Opisi nas vode na horizonte Jadrana, uz miris mora, vazduha i borova.
 
Profesor Jerkov je istakao kako je lepo, ali retko sresti u srpskoj književnosti ostrvski roman, takođe je pohvalno prokomentarisao autorkin vešt odabir ove neobične i „nepotrošene“ teme. „Laura pre svega zna da piše! Njena rečenica je jasna, dobro ispisana i romaneskna“, kaže Jerkov. „U ovom romanu junaci su ljudska bića, njihovi zaokruženi karakteri ostavljaju svoj trag u vremenu i prostoru.“


Roman prati odnos dvoje ljudi, koji su pre svega posvećeni svojoj umetnosti, i postavlja pitanje koliko je zaista moguće posvetiti se nekom u potpunosti. Urednica ovog izdanja Jasmina Radojičić smatra da je „ovo roman koji će pružiti retko čitalačko iskustvo i doneti neophodan odmor od savremenog života“.


„Suština ovog romana ukazuje da su umetnici često samoljubivi, zaljubljeni u svoju umetnost. A umetnost je jedinstvena, neponovljiva, vanvremenska kategorija koja zahteva veliku posvećenost i usamljenički život, pa uvek ostaje dilema u kojoj meri su u stanju da se posvete emocijama u sopstvenim životima. Ili je to pak jedna jedinstvena univerzalna ljubav beskonačne definicije kao savršena slika ili kao besprekorno odsvirana kompozicija, ili je to možda ljubav koja se dešava samo u vreme kada jugo okreće na buru“, rekla je Anita Panić.
 
Laura Barna je pripovedač, prozni pisac, romansijer i esejista. Njene priče, eseji, kao i likovne kritike zastupljeni su u domaćim i stranim antologijama, zbornicima, almanasima i godišnjacima. Dobitnica je mnogih nacionalnih književnih nagrada.


Autorka romana je ovim romanom izašla iz epoha, ali i pokušala da vrati i oživi neke zaboravljene termine u srpskom jeziku, ali na prijemčiv način, savremenom čoveku. „Imam osećaj da je ova knjiga možda prerano otišla od mene i traži svoj put mimo mene“, naglasila je Laura, koja uveliko radi na novom romanu.